Zichtbaarheid van onderzoek: stappen om je zichtbaarheid te verhogen

Een goede zichtbaarheid van wetenschappelijke output zorgt voor een groter bereik en mogelijks grotere impact van het werk van de onderzoeker, zowel op wetenschappelijk, maatschappelijk, als economisch vlak. 

Gebruik onderstaand stappenplan als leidraad om de zichtbaarheid van wetenschappelijk onderzoek te promoten:

1. Registreer een ORCID iD

Via de Create & Connect interface op orcid.ugent.be kan je een ORCID iD aanmaken of een bestaand ORCID iD linken aan Biblio. Het uitgebreide stappenplan voor het aanmaken en/of koppelen van een ORCID iD vind je op de ORCID (onder)zoektipspagina. Het onderzoeksinformatiesysteem van UGent, GISMO, maakt ook gebruik van die ORCID iD.

2. Gebruik correcte affiliaties

Gebruik bij het publiceren de standaardvermeldingen naar UGent en/of UZ Gent zodat wetenschappelijke bijdrages correct toegeschreven worden aan zowel UGent als UZ Gent. 
De toegestane standaardvermeldingen vind je op de UGent webpagina omtrent verstandig publiceren.

3. Gebruik je ORCID iD

Als je eenmaal je ORCID iD hebt aangemaakt, dan is het belangrijk om die te gebruiken bij je onderzoeksactiviteiten,  bijvoorbeeld als je een publicatie indient of een beurs aanvraagt. Op die manier ben je verzekerd dat je erkenning krijgt voor je wetenschappelijke werk. 

4. Vul Biblio aan

Registreer wetenschappelijke publicaties in Biblio. De handleiding vind je hier: Biblio: how to register publications?.

5. Update je ORCID iD

Publicaties van Biblio kan je in je ORCID iD aanvullen via My publications. Het stappenplan daarvoor vind je op de ORCID (onder)zoektipspagina.

6. Deponeer data

Kies een geschikte data repository om je data in te deponeren. Tips voor het selecteren van een geschikte data repository vind je op (Re)search tips: How to preserve and share data in data repositories?

 

Zichtbaarheid van onderzoek: stappenplan

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 19 juni 2023 14:42