Nagoya: Is traditionele kennis geassocieerd met genetische bronnen ook onderworpen aan het Nagoya-protocol?

Wat is 'traditionele kennis geassocieerd met genetische bronnen'?

Volgens het Nagoya-protocol wordt hieronder verstaan de traditionele kennis waarover een inheemse of plaatselijke gemeenschap beschikt en die relevant is voor het gebruik van genetische bronnen en als zodanig wordt omschreven in de onderling overeengekomen voorwaarden die van toepassing zijn op het gebruik van genetische bronnen. Hieruit blijkt alvast dat er geen duidelijke definitie van de term bestaat.

Als je weet dat onderling overeengekomen voorwaarden (Mutually Agreed Terms of MAT) met het land van oorsprong van de traditionele kennis moeten worden onderhandeld, wordt het snel duidelijk dat er dubbelzinnige gevallen kunnen zijn.

Enkele voorbeelden die als leidraad kunnen dienen bij het beantwoorden van deze vraag voor je onderzoek zijn:

  • De naam en de habitat van een vis achterhalen door een plaatselijke visser te bevragen komt NIET overeen met het krijgen van toegang tot traditionele kennis geassocieerd met genetische bronnen.
  • Het achterhalen van medicinale gebruik van een plant door de dorpelingen in het gebied van de plant te bevragen komt WEL overeen met het krijgen van toegang tot traditionele kennis geassocieerd met genetische bronnen. De zaken zullen anders worden onderhandeld als je deze informatie (van plan bent) te gebruiken in het onderzoek naar de heilzame eigenschappen van het genetisch materiaal of de biochemische verbindingen en deze te gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen.

 

Hoe correct te handelen

Dus ja, dit is onderworpen aan de voorwaarden van het Nagoya-protocol, en de partijen bij het Protocol hebben over het algemeen wetgeving die dit regelt.

  • Bepaal eerst je behoefte aan de traditionele kennis en het gebruik dat je ervan wilt maken.
  • Handel daarna op dezelfde manier als je zou doen voor genetische bronnen. Zie de onderzoekstip voor hulp.

 

  

Bronvermelding

 

 

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 27 september 2022 11:18