ARCH-IT

ARCH-IT is het online collectieportaal van het Universiteitsarchief. De collectie bestaat uit de archieven van de bestuursorganen, de administratie, de faculteiten, de vakgroepen, de universitaire verenigingen en een studentenarchief. De oudste documenten gaan terug tot de stichting van de universiteit in 1817. Via ARCH-IT kan je het archief doorzoeken.

Toegang

Deze databank is enkel toegankelijk met een UGent-account. Klik rechtsboven op 'Aanmelden' om in te loggen.

Zoekoperatoren

Je kan op de volgende manieren zoeken:

  • Uitgebreid: gecombineerd zoeken in verschillende velden. Sommige velden hebben een selectielijst, bij andere velden tik je zelf een woord in. Apart zoeken of met combinaties van de velden is allebei mogelijk.
  • Met jokertekens:
    • Plus en min: zoeken met + (term moet aanwezig zijn) of - (term mag niet voorkomen).
    • Aanhalingstekens: zoeken met “ “, voor een precieze woordcombinatie (bijvoorbeeld “Thomas a Kempis” of “Klein Wezenland”).
    • Asterisk: Een * in de zoekvraag vervangt een of meer tekens. Jan*en zal dan bijvoorbeeld zoeken op Jansen, Janssen, Janzen. Zoeken op Lunter* doorzoekt alles dat met ‘Lunter’ begint, zoals Lunteren, Luntersch, Lunterse, Lunteraan.
    • Vraagteken: Een ? in de zoekvraag vervangt een enkel teken. Bij het intikken van Jan?en wordt Janzen en Jansen gevonden.

Na een zoekvraag krijg je eerst de verschillende categorieën te zien waarin je zoekopdracht resultaten heeft opgeleverd. Klik op een categorie of klik rechtsboven op 'Toon alle x resultaten'.

In de resultatenlijst kan je filteren op archiefvormer, documenttype, periode, type, taal en kleur.

Als je boven in het menu op 'Zoeken' klikt, kan je je zoekopdracht uitbreiden of vernauwen door bij 'Wijze van zoeken' te kiezen voor respectievelijk of 'Toevoegen aan zoekresultaat' of 'Zoeken binnen zoekresultaat'.

Export

Het is niet mogelijk om referenties te exporteren van ARCH-IT naar referentiesoftware. Als je een document van het archief wil citeren, kan je op de pagina daarvan wel terugvinden hoe de bronverwijzing eruit moet komen te zien.

Alerts & bewaren van zoekopdrachten

Het is niet mogelijk om zoekopdrachten te bewaren of om alerts in te stellen. Je kan wel documenten toevoegen aan dossiers. Dat doe je door onder een zoekresultaat te klikken op het blauwe mapje 'Toevoegen aan dossier'. Je kan gemaakte dossiers raadplegen door boven in het menu op 'Mijn dossiers' te klikken.

Tips

De fotocollectie van het Universiteitsarchief is grotendeels gedigitaliseerd. Bekijk een greep uit het aanbod.


Laatst aangepast 22 mei 2024 11:51