Chapterscan: zoeken en vinden van referenties en inhoudstafels van boeken

Het is mogelijk voor onderzoekers en studenten aan de UGent om chapterscans / scans van hoofdstukken van sommige boeken aan te vragen via de catalogus (lib.ugent.be). De boeken waarbij dit mogelijk is, hebben een blauwe knop "Ontvang scan van hoofdstuk" bij Dienstverlening.

Wij geven je de volgende tips & tricks mee om dit vlot te laten verlopen:

Waar vind je online de inhoudstafel van boeken?

Het is altijd handig om online de inhoudstafel van een boek te raadplegen, zodat je precies kan doorgeven welk hoofdstuk je wilt laten scannen.

Websites waar je de inhoudstafel kan vinden:

  • Het beste zoekresultaat vind je via Google, gebruik de zoekterm: “(naam uitgeverij) (titel boek) (auteur boek)”.
  • Amazon.com: zoek het boek op de titel en/of de auteur. Als de e-versie van het boek beschikbaar is, krijg je de optie ‘look inside’, je kan de cover bovenaan aanklikken en zo de inhoudstafel terugvinden.
  • De uitgeverij van het boek biedt op haar website soms inhoudstafels aan.
  • De onlinecatalogus Worldcat neemt in zijn beschrijvingen vaak extra informatie op over de inhoud van het boek.
  • Google books: zoek op auteur of ISBN.
  • Google Scholar: zoek op titel of auteur.

Waar vind je online fulltext hoofdstukken uit boeken?

  • lib.ugent.be: zie het aanbod e-versies van boeken die rechtstreeks vanuit de UGent-catalogus te raadplegen zijn. 
  • Google Books: zoek op auteur of ISBN
  • Google Scholar: zoek op titel of auteur. Tip: als je “(titel van het boek/artikel)”+ naam auteur + pdf als zoekterm gebruikt, weet je meteen of er ergens een pdf van het boek of het artikel op het internet circuleert.

Databanken

Via onze catalogus lib.ugent.be vind je databanken (per faculteit), zoals steeds te raadplegen via een browser op Athena. Aan de hand van je zoekacties in deze databanken vind je de referenties van de informatie die je nodig hebt. De meeste van deze databanken worden ook uitvoerig besproken op deze website ((onder)zoektips).

Met de gevonden referenties kan je verder zoeken in de catalogus van UGent en scans van specifieke artikels uit tijdschriften of inhoudstafels/hoofdstukken van boeken opvragen. Indien wat je zoekt niet in de bibliotheken van UGent aanwezig is, kan je via IBL (interbibliothecair leenverkeer) aanvragen wat je nodig hebt. Deze dienst is betalend.

Ask your librarian

Via mail kan je met al je onderzoeksvragen terecht bij de medewerkers van de Faculteitsbibliotheken, hun gegevens vind je hier. We helpen je graag!

 

Bronvermelding

 

 

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 12 oktober 2023 16:15