JSTOR

JSTOR is een (grotendeels) fulltext multidisciplinaire databank; origineel ontwikkeld om de inhoud van academische tijdschriften (Journal Storage) vlot toegankelijk te maken voor universiteiten, maar ondertussen aangevuld met boeken en primaire bronnen.

JSTOR hanteert een moving wall: verschillende van hun tijdschriften gebruiken een vaste periode tussen het verschijnen van het tijdschrift en het vrijgeven voor deze databank. Vaak is dit tussen 3 en 5 jaar, maar dit kan gaan van 0 tot 10 jaar. Je kan de periode zien in de details van het tijdschrift zelf.

De universiteitsbibliotheek heeft toegang tot de volgende collecties:

  • Arts & Sciences: I, II, III, V , VII, VIII
  • Business Collection
  • Biological Sciences

Zoekoperatoren

Bij het ingeven van een zoekopdracht kan je links verfijnen op de facetten zoals type publicatie, datum van verschijnen en onderwerpsgebied. Via Browse bovenaan kan je ook gewoon grasduinen binnen een vakgebied, publicatietitel of uitgever.

In de Advanced search kan je opgeven in welke velden de zoektermen moeten voorkomen, bv zoeken in title & abstract.

Opgelet: slechts 10% van alle artikels hebben ook een abstract.

Noot: TB = title of book (komt er automatisch bij indien je zoekt op TI (titel)).

Er worden geen trefwoorden toegekend in deze databank.

  • * is 0 of meer tekens
  • ? is 1 teken
  • Auteur (volledige naam) best tussen aanhalingstekens “voornaam achternaam”

 

Export

Via de knop Cite this item kan je copy/paste citaties genereren in MLA, APA of Chicago of de bibliografische gegevens voor EndNote, Zotero, etc. exporteren (Export a RIS file).

Voor Zotero kan je ook de browser plugin gebruiken, eventueel een selectie maken (indien men de plugin gebruikt in de resultatenlijst). Zelfs de PDF wordt (indien beschikbaar) in de bibliotheek opgeslagen.


Toegang

Deze databank is volledig toegankelijk binnen het UGent-netwerk.


Alerts & bewaren van zoekopdrachten

Geen alerts mogelijk.

Zoekopdrachten kunnen worden opgeslagen in een tijdelijke workspace maar verlopen na 2 dagen. 

Je kan je wel registreren om de resultaten langdurig op te slaan.

 

Tips

  • Indien geen fulltext voorhanden is, kan je de knop Fulltext@UGent gebruiken om na te gaan hoe je een fulltext kan bekomen.
  • Als je je registreert kan je maandelijks 6 betalende artikels gratis lezenJe beschikt dan ook over de mogelijkheid om  je bronnen en notities op te slaan in je personal workspace.
  • Via de knop Text Analyzer op het beginscherm kan je ook een tekstanalyse uitvoeren op je document. Sleep hiervoor het document in het kader. Je krijgt een overzicht van de Topics die de tool gevonden heeft in het document. Je kan ze prioritair maken door aan te klikken. De analyzer tool geeft je in de rechterkolom resultaten op basis van deze zoektermen.


Meer informatie

De Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam maakte een aantal demo-filmpjes.

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 22 november 2022 10:22