Refereren: hoe doe je dat correct?

Wanneer je naar geraadpleegde bronnen verwijst, refereer je naar die bron; ofwel door de bron te parafraseren ofwel door die te citeren.

Op een juiste manier verwijzen of refereren naar de door jou geraadpleegde bronnen is essentieel voor het succes van jouw schriftelijke verslag (paper, master en dergelijke). Bekijk op het studentenportaal de tips van Taaladvies, het filmpje over het exporteren van refererenties naar EndNote en de literatuuradviezen.

Refereer correct

  • Er zijn veel verschillende referentiestijlen, afhankelijk van het vakgebied of het tijdschrift waarvoor je schrijft.
  • Om te ontdekken welke referentiestijl je moet gebruiken, contacteer je het best jouw promotor of begeleider OF zoek je het op, op de website van jouw faculteit.

Enkele van de meest voorkomende referentiestijlen zijn:

  1. APA (je kunt hiervoor Scribbr gebruiken)
  2. Chicago / Turabian
  3. MLA (je kunt hiervoor Scribbr gebruiken)
  • Als je in lib.ugent.be jouw boek ingeeft en op Citeren klikt, dan krijg je onmiddellijk de correcte APA/MLA/Chicago/Harvard referentie.

 

  • Je kan de bron ook via Google Scholar opzoeken om dan de juiste referentiestijl te kopiëren en te plakken. Klik daarvoor op het dubbele aanhalingsteken onder het zoekresultaat.

 

  • Gebruik een referentiemanager waarmee je automatisch een referentielijst kan genereren: Endnote, Mendeley of ReadCube.

De UGent heeft een licentie op Endnote. Je kan Endnote gebruiken via Athena. Let op: zorg ervoor dat je bij het gebruiken van EndNote àl je applicaties (browser, EndNote, Word, ...) opstart via Athena, anders lukt het niet om citaten te importeren.  

Bronvermelding

 

 

Meer tips

Vertaalde tips


Laatst aangepast 12 september 2023 14:21