[WECOM] Dag van de Wetenschap 2023

Op zondag 26 november 2023 vindt een nieuwe editie van de Dag van de Wetenschap plaats. Aan de hand van lezingen, workshops, rondleidingen, … willen we jong en oud prikkelen, informeren en sensibiliseren voor het belang van wetenschap en technologie.


Waarom deelnemen?


De Dag van de Wetenschap is een unieke kans om je onderzoek aan een breed publiek voor te stellen en met niet-collega’s in dialoog te gaan. Je toont hoe relevant en/of fascinerend onderzoek kan zijn, en werkt mee aan een positief imago van onderzoek(ers) in het algemeen en jouw discipline/instelling/onderzoeksgroep in het bijzonder. Bovendien ontdek je wat mensen over jouw onderzoek denken, en ga je het misschien zelf wel met andere ogen bekijken. En het is ook gewoon leuk natuurlijk!

De Cel wetenschapscommunicatie van de UGent en de coördinator van de Dag van de Wetenschap (Technopolis) bieden ruime communicatie-ondersteuning (website, persberichten, social media, …). Voor activiteiten met inschrijvingen voorzien we een inschrijvingssysteem. Wie deelneemt aan het wetenschapsfestival, krijgt van ons uiteraard ook de nodige logistieke ondersteuning. Ten slotte helpen we graag inhoudelijk en vormelijk nadenken over hoe jullie een topactiviteit in elkaar kunnen steken.


Hoe kan je deelnemen?


Op het wetenschapsfestival

UGent organiseert samen met Arteveldehogeschool, HOGENT, KU Leuven, LUCA en Odisee opnieuw een heus wetenschapsfestival in de KROOK en het Ufo. Het festival richt zich op jong en oud, en gaat van lezingen en rondleidingen, tot workshops en een experimentenmarkt. Bedoeling is om bezoekers op een interactieve manier te laten kennismaken met wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties.

We mikken voor het Wetenschapsfestival op activiteiten die prikkelend, leerrijk en toegankelijk zijn. Er is een ruim aanbod aan verschillende formats:

  • Lezing. Pak het publiek in met een boeiende presentatie. Het concept lezing mag gerust creatief worden ingevuld: alleen, met twee, met drie, al dan niet met een interactief (quiz)moment, met of zonder slides, gadgets… alles is toegestaan. Zo hadden we de voorbije jaren onder meer “verrassende wiskunde in drie gangen”, een duolezing over darmbacteriën, een triolezing rond GGO’s, en een quiz over dyscalculie. Een lezing duurt standaard 25 minuten, inclusief tijd voor vragen uit het publiek.
  • Een experimentenmarkt. Zondag is marktdag, en daarom zetten we ook een markt op. Je kan er terecht voor een paar zakken demo’s, een kwartje kilo experimenten, een bussel verwondering en heel veel wetenschap! Zin om met jouw onderzoek op onze experimentenmarkt te staan? We organiseren  een volledige marktdag (10u-17u).
  • Workshop. Laat kinderen of volwassenen actief bezig zijn met een wetenschappelijk of technologisch onderwerp. Zo’n workshop kan bestaan uit een introductie waarna iets gemaakt wordt, een spel of experiment waarin iets geleerd wordt, … Vorig jaar werden er bijvoorbeeld papieren vliegtuigjes, bruggen en paalwoningen gebouwd.
  • Een workshop duurt standaard 1,5u. Je lokaal is een half uur voor en een half uur na de workshop beschikbaar voor opbouw en afbraak.
  • Opstelling. Ontwikkelde je een lichtgevende piano, een infraroodfotokotje of een andere gekke wetenschappelijke opstelling? Stel ze tentoon op ons festival en verwonder de bezoeker!
  • Kinderlezing + tekening. Altijd al willen weten hoe kinderen wetenschap en onderzoek interpreteren? In dit format krijg je de kans om jouw onderzoek uit te leggen aan enkele kinderen. Zij maken tijdens de uitleg een tekening om zo je onderzoek te visualiseren. Alle tekeningen worden daarna tentoongesteld op een posterbord. Een kinderlezing duurt 15 minuten.
  • Buitenactiviteit. Door een telescoop turen, planten bestuderen, een stadswandeling met bijhorende podcast, … Ook ideeën voor buitenactiviteiten zijn welkom!
  • Boekenkamer. Heb je een boek geschreven en wil je dit graag tonen aan het publiek? Kom het voorstellen door een stukje voor te lezen, te vertellen over het ontstaans- en schrijfproces of door in te pikken op de vragen van je (toekomstige) lezers. Je krijgt hiervoor 30 minuten tijd, inclusief vragen uit het publiek en de wissel met de volgende spreker. We stellen de boekenkamer open voor boeken die maximaal 2 jaar geleden uit de pers rolden.
  • Ssst, hier werkt men… Zin om eens van werkomgeving te veranderen? Gooi je lab in de koffer en laat onze bezoekers live meevolgen met jouw dagelijkse werk als onderzoeker. Dit is het wetenschappelijke equivalent van Saskia De Coster die een maand lang haar bed en bureau installeerde in het KMSK voor een schrijfperformance. Je hoeft hier natuurlijk maar één dag te blijven.
  • Eat, sleep, collect data, repeat. Vergooi nooit een goede kans om je database te laten groeien! De hele dag lang trekt Dag van de Wetenschap een groot aantal bezoekers van alle leeftijden. Een onderzoekspopulatie die naar jou komt, de droom van elke onderzoeker. Zit je middenin een interessant onderzoek? Kom het voorstellen aan onze bezoekers en schuif ze ondertussen je pen en vragenlijst onder de neus.
  • Andere.


Deze lijst is zeker niet volledig. Heb je zelf een origineel idee om je onderzoek naar buiten te brengen? Laat het ons weten.

Splinternieuw op het Wetenschapsfestival dit jaar zijn de parcours. We selecteerden vier thema’s die we binnen het ruimere aanbod in de verf zetten:

    Artificiële intelligentie (AI)
    Sport en beweging
    Mentaal welzijn
    Energie

Valt jouw onderzoek, expertise of interesse onder één van deze thema’s? Laat het ons zeker weten. Samen zoeken we onder welk format je onderzoek best past binnen het parcours. Van een workshop voor kinderen of volwassenen tot lezing, stand op de experimentenmarkt, debat of Science consultant waarbij de bezoeker bij jou terecht kan met vragen rond het thema.


Offline op eigen locatie
De UGent opent graag een aantal labo’s en musea voor een gevarieerde Dag van de Wetenschap. De voorbije jaren kon je bijvoorbeeld op ontdekking in iGent, de Plateau, het Aelmoeseneiebos, de Volkssterrenwacht, de Sterre, het Doe-Chemiecentrum, de UGent campus in Kortrijk, UZ Gent, ...

Opgelet: als je op eigen locatie deelneemt, cluster je best een aantal activiteiten zodat het voor de bezoekers zeker de moeite loont om naar jouw locatie af te zakken.


Formats: een tentoonstelling, een opendeurdag, met rondleiding, demo’s, lezing en/of workshop, voor een halve of volledige dag, met of zonder inschrijvingen vooraf. Alles is mogelijk.


Op het i-Brain wetenschapsfestival
Breinwijzer organiseert opnieuw een i-Brain wetenschapsfestival over hersenen. Het thema dit jaar is nog niet gekend. Alle voorstellen over onderzoek, experimenten en activiteiten rond dit thema zijn welkom.
Doe mee!


Interesse om deel te nemen? Vul voor 1 september 2023 deze vragenlijst in.

Nog vragen? Contacteer Ineke.Imbo@UGent.be of bel haar op 09 264 83 17.

De UGent-deelname aan de Dag van de Wetenschap wordt gecoördineerd door de Cel Wetenschapscommunicatie, Directie Communicatie en Marketing.

10 mei 2023 08:24